You’re viewing a version of this story optimized for slow connections. To see the full story click here.

ΤΑ ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΑ ΣΙΝΕΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

Εσύ σε ποιον τοπικό κινηματογράφο είδες την πρώτη σου ταινία και πόσα ξέρεις για την ιστορία του;

Story by Ladylike GR April 25th, 2017

Για μένα ήταν το Άννα Ντορ. Ήμουν δεν ήμουν 7 χρονών όταν οι γονείς μου με πήγαν να δω το Θέλμα και Λουίζ. Στις αρχές του 90' η Γλυφάδα είχε τουλάχιστον 4 χειμερινά σινεμά εντός των τειχών της, με τη σκοτεινή αίθουσα της Πλ. Εσπερίδων να είναι στο μυαλό όλων μας κάτι σαν "ναυαρχίδα" του κινηματογραφικού θεάματος στα Νότια. Όπως πολλά εμβληματικά συνοικιακά σινεμά, έτσι και το Άννα Ντορ δεν μπόρεσε ν' αντέξει τον ανταγωνισμό που επέβαλε η δελεαστική επέλαση των υπερσύγχρονων multiplex και η φθηνή λύση της πειρατείας, βάζοντας λουκέτο ακριβώς 10 χρόνια πριν. Το μόνο που έχει μείνει να θυμίζει τις βραδιές που βουλιάζαμε με ποπ κορν στις βελούδινες καρέκλες του είναι η κόκκινη επιγραφή στην κορυφή του κτιρίου, η οποία δεν έσβησε ποτέ για κάποιο λόγο.

Τη μοίρα του δικού μου αγαπημένου συνοικιακού κινηματογράφου είχαν- και έχουν- πολλοί ακόμα. Υπάρχουν όμως κι εκείνα τα αποκεντρωμένα σινεμαδάκια που σε πείσμα των καιρών καταφέρνουν να επιβιώνουν, χωρίς να ποντάρουν απαραίτητα στη νοσταλγία και τον "οίκτο" των ντόπιων σινεφίλ που δεν θέλουν να τα δουν να κλειδώνουν οριστικά την πόρτα τους, αλλά στο γεγονός ότι αποτελούν αυτό που λέμε "ανταγωνιστικές" αίθουσες, άνετες, με αξιόλογο ήχο, εικόνα και καλά εξοπλισμένο κυλικείο. Αλλά και ενδιαφέρον background, αφού τα περισσότερα λειτουργούν χρόνια και χρόνια.

Τα συνοικιακά σινεμά ψήνουν το πιο νόστιμο καλαμπόκι, τέλος.

Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Μαριλέλλα Αντωνοπούλου

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson


ΣΙΝΕΑΚ

(Πλ.Δημαρχείου, Πειραιάς, Τηλ.: 2104225653)

FRA_8289.jpg

Ένα όνομα (για την ακρίβεια, συντομογραφία του Cine Actualité που σημαίνει "Κινηματογραφικά Επίκαιρα"), μια ιστορία. Το Σινεάκ ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Φεβρουάριο του 1974 ως παιδικός κινηματογράφος με ελεύθερη είσοδο για όλα τα παιδιά υπό το σύνθημα "Δωρεάν ψυχαγωγία για τα Πειραιωτόπουλα¨. Ωστόσο η ταινία που εγκαινίασε την οθόνη του δεν ήταν και τόσο παιδική αφού είχε τίτλο "Κάποτε ήταν ένας παλιάνθρωπος" και ανήκε σ' έναν Ελληνοαμερικανό σκηνοθέτη λεγόταν Τζέημς Έλλιοτ.

FRA_8269.jpg
FRA_8278.jpg
FRA_8306.jpg

Η ταινία ήταν εντελώς άγνωστη στο κοινό- για την ακρίβεια δεν ήταν καν καταγεγραμμένη στις βιογραφίες των ηθοποιών που έπαιζαν-. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τις τοπικές εφημερίδες να κάνουν λόγο για μία εντυπωσιακή "παγκόσμια πρεμιέρα". Η ταινία αυτή επρόκειτο αρχικά να παιχτεί για πρώτη φορά στο Κρουαζιερόπλοιο "ΑΤΛΑΣ" της Ηπειρωτικής ατμοπλοΐας, ενώ στη συνέχεια είχε προγραμματιστεί κρουαζιέρα για τους παράγοντες της ταινίας. Για να επιστρέψουμε στο κάπως πιο ρεαλιστικό παρόν, το Σινεάκ ανήκει πλέον στην Σπέντζος Φιλμ και για τους Πειραιώτες είναι κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης τους.

FRA_8281.jpg
FRA_8275.jpg

φοιβος

(Εθν. Αντιστάσεως 1, Περιστέρι, Τηλ.: 2105711105)

FRA_8347.jpg

Οι Περιστεριώτες έχουν να καμαρώνουν για έναν υποδειγματικό κινηματογράφο που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία της πόλης τους. Ο Φοίβος είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα ωραίο συνοικιακό σινεμά αφού το όνομά του διακρίνεται από έντονη ιστορικότητα. Έχει συνδεθεί με τα Δεκεμβριανά του 1944.

FRA_8313.jpg
FRA_8329.jpg

Ακριβώς δίπλα από το κτίριο που γνωρίζουμε όλοι ως Σινέ Φοίβος, υπήρχε ένα άλλο, στο οποίο λειτουργούσε παντοπωλείο και στον πίσω χώρο του οποίου είχε στηθεί ένας θερινός κινηματογράφος με το ίδιο όνομα. Στο υπόγειο του παντοπωλείου είχαν στήσει το κρησφύγετό τους μέλη του ΚΚΕ κατά τον εμφύλιο, στο οποίο έχει αναφερθεί σχετικά και ο Μένης Κουμανταρέας.

FRA_8339.jpg
FRA_8310.jpg

ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ

(Κ. Παλαιολόγου 18, Νέα Σμύρνη, Τηλ.: 2109313360)

FRA_8124.jpg

Πραγματοποίησε την πρώτη του προβολή το 1939 ως δημοτικός κινηματογράφος. Για αρκετά χρόνια το χειμερινό σινεμά της Νέας Σμύρνης ανήκε στην οικογένεια του φημισμένου Έλληνα σκιτσογράφου Κυρ, η οποία κατόπιν το παραχώρησε και πάλι στο Δήμο.

FRA_8092.jpg
FRA_8102.jpg
FRA_8053.jpg

Σήμερα πλέον διαθέτει 2 χειμερινές αίθουσες και μία ακόμα θερινή, όπου προβάλλονται ταινίες Α' προβολής. Στο Σπόρτινγκ εκτός από 7η τέχνη χορταίνεις και αυθεντικό ιταλικό παγωτό, στη gelateria που λειτουργεί μεσοτοιχία με τον κινηματογράφο.

FRA_8094.jpg
FRA_8100.jpg

ΑΤΛΑΝΤΙΣ

(Λεωφ. Βουλιαγμενης 246, Δάφνη, Τηλ.: 2109711511)

FRA_8215.jpg

Το σινεμά που αποκλείεται να μην δεις διασχίζοντας την Βουλιαγμένης στο ύψος της Δάφνης άνοιξε τις πόρτες του το 1956 και το 2005 ανακαινίστηκε σχεδόν εκ θεμελίων. Τότε ήταν που ο τελευταίος ιδιοκτήτης του και για χρόνια επικεφαλής της εταιρίας διανομής Prooptiki, ο Γιώργος Καραδήμος, πήρε την απόφαση να χωρίσει τον χώρο σε 2 αίθουσες, προκειμένου να μεταμορφώσει τον Ατλαντίς σ' έναν πιο ανταγωνιστικό κινηματογραφικό τόπο προσέλευσης.

FRA_8239.jpg
FRA_8227.jpg

"Ό,τι κάνουμε εδώ γίνεται με μεράκι. Το κοινό είναι πολύ σταθερό και ο στόχος είναι να εξασφαλίζουμε ποιοτικές προβολές", μας λέει ο ιδιοκτήτης του Ατλαντίς.

FRA_8236.jpg
FRA_8247.jpg
FRA_8229.jpg

CINERAMA

(Αγ. Κυριακής 30, Π. Φάληρο, Τηλ.: 2109403593)

FRA_8140.jpg

Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα σινεμά των νοτίων προαστίων. Ιδρύθηκε το 1960 με το όνομα Αδελαΐς και στην εποχή του μεσουράνησε ως ο πιο σύγχρονος χώρος του είδους του στο Παλαιό Φάληρο, μέχρι το 1988, όπου έριξε αυλαία για 9 χρόνια.

FRA_8192.jpg
FRA_8181.jpg

Επαναλειτούργησε ως Cinerama, εντυπωσιακά ανακαινισμένος και υπερσύγχρονα εξοπλισμένος. Πλέον δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις μεγάλες αίθουσες του Κέντρου.

FRA_8176.jpg
FRA_8185.jpg
FRA_8195.jpg